Mobile menu
Preminuo Vinko Bajrović

Preminuo Vinko Bajrović

 
2/1/2022 - 11:36 sati
Klub
Pripadaj Hajduku - Učlani se

U subutu u 85. godini života preminuo je nekadašnji potpredsjednik Skupštine HNK Hajduk prof. Vinko Bajrović

Rođen je 22. siječnja 1937. godine u Splitu. Profesor je matematike i fizike. Nakon 10 godina rada u školi u svojstvu nastavnika matematike i fizike, sljedeće 34 godine zaposlenik je  Ministarstva prosvjete i sporta u Zavodu za školstvo, Područna jedinica Split, na radnom mjestu višeg prosvjetnog savjetnika-nadzornika za matematiku u osnovnim i srednjim školama Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Zadnjih osam godina, pred umirovljenje, bio je kompletan savjetnik-nadzornik i voditelj Područne jedinice Split Zavoda za školstvo.

Dobitnik je godišnje Nagrade grada Splita (1999.), Nagrade grada Splita za životno djelo (2012.), godišnje Nagrade Splitsko-dalmatinske županije (2008.) i godišnje Državne nagrade „Franjo Bučar“ (2009.), kao i iste Nagrade za životno djelo (2014.), zatim državne Nagrade „Ivan Filipović“ za životno djelo (2014.), državne Nagrade „Franjo Bučar“ za životno djelo (2014.), dobitnik Zlatne plakete KK Jugoplastika, HNK Hajduk i priznanja Hrvatskog matematičkog društva. 

Godine 2021. dobio je priznanje Splitskog saveza športova za životno djelo Trofej Fabjan Kaliterna. U košarkaškom sportu bio je vrlo aktivan, u početku kao igrač (1952.-1963.), kasnije kao tehniko velikog košarkaškog kluba Jugoplastika (1964.-1981.), a potom i reprezentacije Jugoslavije s trenerima Novoselom, Ćosićem i Ivkovićem (1981.-1991.). Ima više medalja s europskih i svjetskih prvenstava reprezentacije (ističe 1990. godinu prvaci Svijeta u Argentini i 1991. godinu i prvaci Europe u Rimu). Od 2000. godine do 2009. godine bio je dopredsjednik Skupštine HNK Hajduk. U kriznoj 2009. godine Hajduk je bez uprave i predsjednika. Skupština Kluba ovlastila je tri čovjeka (Nosić-Klarić-Bajrović) da vode Hajduka. Trajalo je to 219 dana. 

U sport bivše države prvi je uveo statističko praćenje košarkaških utakmica i magnetograf kao nastavno sredstvo u košarci. Autor je Almanaha KSJ i koautor s Miloradom Bibićem velike spomen knjige Košarkaškog kluba Jugoplastika koja je izašla 2005. godine prilikom proslave 60-godišnjice kluba.Jedan je od utemeljitelja Udruge veterana KK Jugoplastika. 

Član je Hrvatskog društva za povijest športa i Inicijativnog odbora za osnivanje Muzeja športa u Splitu kojemu sam podario veliki broj svojih sportskih uspomena i član Upravnog odbora Udruge Split grad Sporta. Bio je aktivan ribič i osvajač velikog broja medalja u ŠRD Stobreč. Godine 1990. bio je  u ratnom Savjetu grada Splita. Dobrovoljni davatelj krvi.

Stavio se na raspolaganje dragovoljačkim jedinicama hrvatske mornarice 1991. godine, za što je dobio i vojno priznanje. U tom vremenu je sa svojim suradnicima Zavoda za školstvo organizirao školsku godinu na ratom ugroženim područjima: Dubrovniku, Zadru, Biogradu, Šibeniku i Sinju – školska godina nije propala zbog ratnih (ne)prilika jer je ostvarena skraćeno s programima tzv. 60% kojeg je tada komponirao u Zavodu za školstvo.

2/1/2022 - 11:36 sati
Klub